جلسه خلاق و قدمت
جلسه خلاق و قدمت

در این جلسه که مدیرعامل سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری نجف آباد نیز حضور داشت پیرامون موضوعات متعددی از جمله شهرهای خلاق، دوستار کودک ، دوستار آب و موراد مرتبط بحث و تبادل نظر شد.
شهردارنجف آباد ضمن برشمردن ویژگیهای منحصر به فرد شهر نجف آباد در حوزه صنایع دستی، هنرهای بومی، خوراک و .. ابراز امیدواری کرد نجف آباد به جمع شهرهای خلاق بپیوندد .
مغزی از نجف آباد بعنوان قدیمی ترین شهر جدید ایران یاد کرد و عنوان داشت با توجه به ارایه گواهی قدمت از سوی کمیسیون ملی یونسکو_ایران، قدمت شهر نجف آباد ثبت گردد.
شایان ذکر است شهر خلاق، سرشار از فعالیتهای نوآورانه است و محیط شهری می تواند زمینه نمایان شدن استعدادها و خلاقیتهای شهروندان را فراهم کند.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد که آن را به نام یونسکو میشناسیم، در راستای یکی از اهدافش که پیشبرد صلح و رفاه همگانی در جهان از طریق همکاری است، در سال ۲۰۰۴ که اعضای آن به ۱۹۰ کشور رسید، طرحی به نام شبکه شهرهای خلاق را به اجرا درآورد که هدف آن ترویج همکاری میان شهرهایی است که از خلاقیت برای پیشرفت خود استفاده کرده بودند.
شبکه شهرهای خلاق یونسکو، هفت حوزه خلاقیت، شامل صنایع دستی، هنرهای بومی، هنرهای چندرسانهای، فیلم، طراحی، خوراک شناسی، ادبیات و موسیقی را پوشش میدهد.
مهمترین ویژگی شهرهای خلاق از نظر یونسکو، استفاده از صنایع فرهنگی در هفت حوزه مطرح شده، برای توسعه شهرها در داخل کشور و همکاری جدی و فعالانه با دیگر کشورها در زمینه خلاقیت های فرهنگی است.
شهرهایی که به این شبکه میپیوندند، متعهد میشوند فعالیتهای مثبتشان را با هم به اشتراک بگذارند و در بخشهای مختلف جامعه شهری همکاری را ترویج کنند.
اهداف اصلی یونسکو از ایجاد این طرح، چنین اعلام شده است:
- آفرینش، تولید و توزیع فعالیتها، محصولات و خدمات فرهنگی را تقویت کنند؛
- توسعه کانونهای خلاقیت، نوآوری و گسترش فرصتها برای افراد آفریننده و حرفهای در بخش فرهنگی؛
- بهبود دسترسی به زندگی فرهنگی و شرکت در آن، به ویژه برای گروهها و افراد به حاشیه راندهشده و آسیبپذیر؛
- ادغام کامل فرهنگ و خلاقیت در طرحهای پیشرفت پایدار.
برای عضویت در این طرح، نخست پرونده هر شهر در قالب یک پروپوزال که طرح های خلاقانه را در خود جای می دهد، از سوی شهرداری و نهادهای متولی با همکاری بخش فرهنگ و علوم اجتماعی یونسکو تهیه میشود. در این راستا باید ایدهها و معیارهای مهم یونسکو در نظر گرفته شده و اثبات شود که شهر متقاضی، معیارها و شرایط لازم را دارد. در نهایت در دسامبر (آذر/دی) هر سال همه پروندهها بررسی شده و نتیجه نهایی اعلام میشود.
در دستورالعمل شهرهای خلاق برای کشورها سهمیه تعداد شهر در نظر گرفته نشده است اما معمولا هر کشور یک تا چهار پیشنهاد به یونسکو ارائه خواهد کرد.
در ایران سال ۱۳۹۴ اولین نمایندههای ایران در شبکه شهرهای خلاق یونسکو ثبت شدند، اصفهان که در سال۱۳۹۳ از سوی این نهاد رد شده بود همراه با ۴۶ شهر دیگر به عنوان شهر خلاق صنایع دستی به ثبت رسید. یکی دیگر از آن ۴۶ شهر، نمایندهای دیگر ایران بود؛ شهر رشت، مرکز استان گیلان به عنوان شهر خلاق در تنوع و سلیقه غذایی معرفی شد.
سال گذشته نیز پرونده چهار شهر برای قرار گرفتن در شبکه شهرهای خلاق جهان به یونسکو ارائه شد و در میان ۶۶ شهر که به این شبکه پیوستند، شهر بندرعباس به عنوان شهر خلاق صنایع دستی و شهر سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی از سوی یونسکو تایید شدند.
اکنون ۲۴۶ شهر از کشورهای مختلفی در شبکه شهر خلاق جای دارند که از میان آنها چهار شهر ایرانی هستند.